«ΑΝΑΜΙΣΗΣ ΝΤΕΝΕΚΕΣ» Γιάννης Μακριδάκης

| 14 Ιανουαρίου 2017 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να καταλάβει κανείς, ότι η στήλη «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» της εφημερίδας δεν κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Η βραδυπορία δεν οφείλεται σε έλλειψη αντικειμένου στο χώρο του βιβλίου, αλλά στην μη ικανότητα του συντάκτη να την παρακολουθεί. Η ¨ΗΧΩ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ¨ έχει έναν και μόνο σκοπό, ν’ αποτελεί βήμα προβολής απόψεων και ιδεών των κατοίκων της πόλης. Οι αναγνώστες, πολλούς μήνες ξεπερνούν κατά πολύ τη χιλιάδα, με τάσεις αυξητικές, πράγμα παρήγορο. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με το ενδιαφέρον κατοίκων της πόλης μας, που μπορούν και θα έπρεπε να χρησιμοποιούν την εφημερίδα για να δημοσιοποιούν τις απόψεις των. Πιθανόν να θεωρούν το βήμα χαμηλό και τον προσανατολισμό μη προκλητικό, αλλά αυτοί είμαστε.

Στο προκείμενο. Η καλή μου φίλη, κοινωνιολόγος Χριστίνα Βλαχούτσικου, μου έδωσε πρόσφατα, ένα βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη, το «Ανάμισης Ντενεκές» και μου είπε: Διάβασέ το, αξίζει. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον, ότι είναι η ενδέκατη έκδοση και η δωδέκατη χιλιάδα, από το 2008 που πρωτοβγήκε! Το ξεκίνησα αμέσως και διάβασα σε χρόνο ρεκόρ τις 348 σελίδες του. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μια γοητευτική χιώτικη ντοπιολαλιά και ο Μακριδάκης βάζει τον αναγνώστη να ζει και να συμπάσχει μέσα στα γεγονότα, αισθάνεται σα να είναι δική του δουλειά η καταγραφή τους. Τον Μακριδάκη ενδιαφέρουν οι ζωές στην άκρη της κοινωνίας και η λοξή προσέγγιση του βίου. Γεννήθηκε το 1971, σπούδασε μαθηματικά, ίδρυσε το 1997 το «Κέντρο Χιακών Μελετών» και το περιοδικό «Πελιναίο», γράφει ασταμάτητα και από το 2011 εγκαταστάθηκε μόνιμα  στη Βολισσό της Χίου, όπου καλλιεργεί τη γη και  παρατηρεί την αργή αβίαστη φυσική ανάπτυξη.

Ίδρυσε το «Απλεπιστήμιο Βολισσού», μέσα από το οποίο διοργανώνει σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας, αλκαλικής διατροφής και πολιτικής στάσης ζωής με γνώμονα τον αντι-καταναλωτισμό, την απο-ανάπτυξη και την πορεία της ανθρωπότητας προς την μετα-καταναλωτική εποχή.

Η έκδοση είναι της ¨ΕΣΤΙΑΣ¨ και αξίζει να το διαβάσετε.      

Η ¨ΗΧΩ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ¨

Καταχωρήθηκε στα: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*