«ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» της Χριστίνας Βλαχούτσικου

| 26 Οκτωβρίου 2015 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Christina VlachoutsikouΆλλο ένα βιβλίο μελέτης και ανάλυσης κοινωνικών φαινομένων, αυτή τη φορά με αντικείμενο τον προσδιορισμό της καλής ανατροφής των παιδιών.

Η συγγραφέας και κοινωνική αναλύτρια Χριστίνα Βλαχούτσικου, υπό την αιγίδα του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, ασχολήθηκε με  θέμα την οργάνωση της οικογένειας και έγινε στο αθηναϊκό προάστιο Βούλα. Η γεωγραφική επιλογή έγινε εσκεμμένα σε μια περιοχή όπου ήταν και είναι συγκεντρωμένοι μεσοαστοί πρώτης γενιάς. Η έρευνα διήρκεσε λίγο πάνω από 10 χρόνια και η μακρά διάρκειά της οφείλεται σε μία των παραμέτρων της έρευνας που αφορούσε την διαχρονική εξέλιξη της συμπεριφοράς των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, αλλά και στα αποτελέσματα της ακολουθούμενης τακτικής των σε σχέση με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η έρευνα έγινε σε περιορισμένο αριθμό ερωτηθέντων γονέων, λόγω του μακρύ χρόνου που απαιτούσαν οι πολλαπλές συνεντεύξεις, με σαφή αριθμητική υπεροχή εκείνων με τις μητέρες. Η σύνθεση των απόψεων, αλλά και η ανάλυσή τους, έχει γίνει κατά τρόπο άκρως επιστημονικό, στοιχείο άλλωστε που χαρακτηρίζει όλες τις εργασίες της διακεκριμένης κοινωνιολόγου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα γονείς δίνουν την εντύπωση ότι εκτιμούν στην εξέλιξη των παιδιών τους και άλλες παραμέτρους πέρα από την οικονομική επιτυχία. Η Χριστίνα Βλαχούτσικου, μελετώντας τις απόψεις των ερωτηθέντων, αλλά και τις συνθήκες που επηρέασαν αυτές τις απόψεις, σχολιάζει χωρίς να υιοθετεί, αυτό σωστά το αφήνει στους αναγνώστες.

Χωρίς να διαθέτω ειδικές γνώσεις και ικανότητα κριτικής επί ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως είναι η ανατροφή των παιδιών, στην οποία ανατροφή και σαν πατέρας δεν έχω πάρει τον καλύτερο βαθμό, διατυπώνω κάποιες παρατηρήσεις που μου έμειναν από την ανάγνωση του βιβλίου: 

  1. Οι συνεργασθέντες γονείς, κυρίως μητέρες, δηλώνουν ότι απεχθάνονται τα χαρακτηριστικά των «νεόπλουτων», ενώ και οι δικές τους οικογένειες στον προθάλαμο του νεοπλουτισμού φαίνονται να κινούνται.
  2. Όλες πιστεύουν στην ανεξαρτητοποίηση των παιδιών τους, αρκεί αυτό να «γίνεται μέσα στη οικογένεια»! Πιστεύουν δηλ. στην ελευθερία των πουλιών να πετάνε, αρκεί να είναι μέσα στο κλουβί!
  3. Οι μητέρες, με εξαίρεση μία, βλέπουν στα παιδιά τους την προέκταση και επαλήθευση των δικών τους επιθυμιών, τα θέλουν επιστήμονες, διαχρονικά ελληνικά απωθημένα, όχι τεχνίτες γιατί αυτό συνεπάγεται κοινωνική υποβάθμιση!
  4. Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ταύτιση των απόψεων για τον τρόπο μεγαλώματος των παιδιών, σε βαθμό που αν ακολουθηθούν, τα παιδιά θα έχουν πολλές ομοιότητες με τις σταγόνες του νερού, με περιορισμό της διαφορετικότητας στην προσωπικότητά τους.
  5. Αν η ερευνήτρια απέδωσε σωστά τις τάσεις των ερωτηθέντων, τότε έχουμε περάσει στον αιώνα της βασιλείας των Ψυχολόγων, δηλ. ο καθ’ ένας μας πρέπει να συνοδεύεται από τον ψυχολόγο του ή τουλάχιστον να βρίσκεται σε on line σύνδεση μαζί του!     

Οι παρατηρήσεις μου αυτές είναι προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μειώνουν ούτε στο ελάχιστο την αλήθεια, ότι αυτή η μελέτη της Χριστίνας Βλαχούτσικου είναι αξιολογότατη και πρέπει να διαβαστεί από τους γονείς, όσους τουλάχιστον ενδιαφέρονται για την ανατροφή των παιδιών τους, από τους δασκάλους, αν θέλουν να οξύνουν την δυνατότητα παρατήρησης των σημερινών προβλημάτων των παιδιών που έχουν ταχθεί να διαπαιδαγωγούν, αλλά και από όλους όσους ασχολούνται ή νομίζουν ότι ασχολούνται, με τα προβλήματα της νεοελληνικής μεσοαστικής κοινωνίας, η οποία φαίνεται να χειμάζεται. Η Στήλη συνιστά την ανάγνωση αυτής της μελέτης, η οποία είναι κάτι το διαφορετικό από την γκρίζα καθημερινότητά μας.

Απόστολος Γεωργόπουλος         

Καταχωρήθηκε στα: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*