ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

| 8 Ιουνίου 2013 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Απλά οδοντιατρικά προβλήματα τείνουν να μεγιστοποιηθούν, με την παραμέλησή τους, κάτω από το δόγμα της λιτότητας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση διαβαίνει τον πέμπτο χρόνο ζωής με τραγικές συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης. Η ανεργία, η ύφεση, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η υπερφορολόγηση αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της. Οι παροχές υγείας και περίθαλψης έχουν δραματικά μειωθεί με αντίκτυπο στον προσδόκιμο μέσο όρο ζωής. Ο τομέας της οδοντιατρικής δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ανέκαθεν, η αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις οδοντιατρικές πράξεις ήταν πενιχρή. Η ενοποίηση των ταμείων επιδείνωσε την κατάσταση ενσωματώνοντας υγιή ταμεία με ασθενέστερα. Πολλές οδοντιατρικές εργασίες υψηλού κόστους δεν δικαιολογούνται πια και οι υπόλοιπες έχουν τη μορφή φιλοδωρήματος. Κατά συνέπεια, το βάρος της οδοντιατρικής περίθαλψης βαραίνει τους ώμους των ασφαλισμένων αλλά ουσιαστικά ανασφάλιστων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο ακόμα και για προληπτικούς λόγους έχει καταστεί είδος πολυτελείας.

Οι επιπτώσεις στη στοματική υγεία και στις λειτουργίες της μάσησης- ομιλίας που εκπορεύονται από αυτή είναι καταστροφικές. Η παραμέληση, αρχικά, απλών οδοντιατρικών προβλημάτων λόγω της οικονομικής δυσχέρειας μπορεί να οδηγήσει μεταγενέστερα σε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις. Η ελλιπής στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τον μη τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο μπορεί να προκαλέσει τον τερηδονισμό των δοντιών, η μη έμφραξή τους να εξελιχθεί σε απονεύρωση, η μη απονεύρωση σε απόστημα, η ανεξέλεγκτη περιοδοντίτιδα σε απώλειά τους κ.ά. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των αρχικά απλών οδοντιατρικών συμβαμάτων πέρα από τα σύνθετα προβλήματα που προκαλεί μετέπειτα, προϋποθέτει και μεγαλύτερο κόστος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός τερηδονισμένου δοντιού, το οποίο μπορεί να σωθεί με ένα απλό σφράγισμα ή θήκη σε σχέση με το υψηλό κόστος των προσθετικών αποκαταστάσεων που απαιτούνται μετά την απώλειά του λόγω αμέλειας (γέφυρα, εμφύτευμα κ.ά.).

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς επιλέγοντας οικονομικότερες  λύσεις,  προσφέρουν στον εαυτό τους τις περισσότερες φορές όχι και την καλύτερη και ενδεδειγμένη οδοντιατρική φροντίδα. Έτσι, τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα, αν και αποτελούν την επιτομή της οδοντιατρικής επιστήμης, δεν είναι σπάνιο να μην προτιμώνται εκεί που ενδείκνυνται έναντι των γεφυρών και μερικών οδοντοστοιχιών.

Αρχικώς, οι οδοντίατροι  προσπάθησαν να απορροφήσουν ένα μέρος του κόστους των εργασιών μειώνοντας τις αμοιβές τους. Ωστόσο, η περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών οδήγησε στη χρήση οικονομικότερων υλικών κατώτερης ποιότητας. Για παράδειγμα, μία θήκη μεταλλοπορσελάνης της οποίας το μέταλλο είναι λευκόχρυσος δεν συγκρίνεται με εκείνη από κράμα ατσαλιού. Οι ιδιότητες της πρώτης και ακριβότερης είναι ασύγκριτα καλύτερες γεγονός που επηρεάζει θετικά τη μακροβιωσιμότητά της μέσα στη στοματική κοιλότητα. Επίσης, το φαινόμενο επίσκεψης γειτονικών χωρών (ιατρικός τουρισμός) όπως, η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Τουρκία κ.ά. για την παροχή φθηνών οδοντιατρικών υπηρεσιών στερεί πολλές φορές τη δυνατότητα επιλογής των υψηλής ποιότητας υλικών.

Συμπερασματικώς, η διατήρηση άριστης στοματική υγιεινής και ο προληπτικός τακτικός έλεγχος ανά εξάμηνο αποτελούν μονόδρομο στην αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων εν μέσω κρίσης. Η ενδελεχής συζήτηση με τον οδοντίατρο των δυνατοτήτων θεραπείας με τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, θα οδηγήσει στην εξεύρεση της αποτελεσματικότερης αλλά και οικονομικότερης λύσης.

Γράφει

Ο Γεώργιος Αλ. Πολυχρόνης

Ειδικός ορθοδοντικός DDS.Msc

Τηλ. 210-69.85.073

Καταχωρήθηκε στα: ΥΓΕΙΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*