ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΣ ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΙ

| 1 Νοεμβρίου 2014 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Σαββάτου 25 Οκτώβρη 2014 στην οικονομική σελίδα 4, άρθρο με τίτλο: «Βουτιά 29,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου» και αναφέρεται στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στην τετράστηλη ανάλυση παρατίθενται άφθονα στοιχεία, αναφερόμενα σε ποσά και ποσοστά εισαγωγών-εξαγωγών, μετά και άνευ καυσίμων, προς Ε.Ε. και Τρίτους και άλλες περιττολογίες. Μέχρι την τελευταία παράγραφο του άρθρου, ο αναγνώστης βγάζει το συμπέρασμα, ότι κάπως καλά εξελίσσονται τα οικονομικά της χώρας, πράγμα άλλωστε που χωρίς περιστροφές υποστηρίζει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, διεκδικώντας τα αυθόρμητα χειροκροτήματά μας. Δυστυχώς η τελευταία παράγραφος προσγειώνει τον αναγνώστη και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Στην παράγραφο αυτή αναφέρεται η πραγματική θέση του εμπορικού ισοζυγίου του 8μήνου Γενάρη-Αυγούστου που είναι έλλειμμα κατά Ευρώ 13.542,4 δις. ενώ το αντίστοιχο έλλειμμα του ίδιου διαστήματος του 2013 ήταν Ευρώ 12.873,6 δις., δηλ. το εφετινό είναι αυξημένο κατά Ευρώ 668,8 εκατομμύρια ή 5,2%! Το αποτέλεσμα του εμπορικού ισοζυγίου δεν είναι ο μοναδικός παράγων που καθορίζει την πορεία της οικονομίας, είναι όμως αποφασιστικός και γίνεται επικίνδυνος όταν συνδυαστεί με την πτωτική πορεία της παραγωγής. Οι κυβερνητικοί πολιτικάντηδες, συνεπικουρούμενοι από φλύαρους «οικονομολόγους», αγωνίζονται να μας πείσουν ότι η οικονομία της χώρας προχωρεί καλά και τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της πενταετίας, με πρώτη και καλύτερη την τωρινή, ήταν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική και τα αποτελέσματα των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν όλα αρνητικό πρόσημο. Αντί να υμνούμε την κυβερνητική πολιτική,  ας δούμε τα αποτελέσματά της σε μετρήσιμα μεγέθη:

α.) Έκλεισαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν παραγωγικές, μειώνοντας σοβαρά το εθνικό προϊόν και ανεβάζοντας τον αριθμό των ανέργων στο ενάμιση εκατομμύριο (μαζί με τους επιχειρηματίες, που η κυβέρνηση δεν τους υπολογίζει σαν άνεργους!). Οι μισοί απ’ αυτούς είναι «επαγγελματίες άνεργοι», οι άλλοι μισοί όμως πρέπει να βρουν δουλειά. Τρεις λύσεις υπάρχουν, δηλ. να ανοίξουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν ή να βρεθούν νέοι επενδυτές και να ανοίξουν πχ 1000 επιχειρήσεις των 700 εργαζομένων η κάθε μία (!) ή να μεταναστέψουν. Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις που έκλεισαν όχι μόνο δεν ανοίγουν αλλά κλείνουν κι άλλες, επενδυτές δεν έρχονται ούτε θα έρθουν στο άθλιο επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί, η μετανάστευση έχει αρχίσει και μάλιστα αφορά ανθρώπους νέους και χρήσιμους για τον τόπο!

β.) Το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος, δηλ. το μαγαζί των πολιτικών, παραμένει στη θέση του.

γ.) Το εξωτερικό χρέος μεγαλώνει και είναι μη διαχειρίσιμο, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει με ανόητους τρόπους να βγει στις αγορές για να δανειστεί κι άλλα, με την ευχέρεια να τα διαχειρίζεται όπως θέλει!

δ.) Η κοινωνία είναι σε αποσύνθεση και το γεωπολιτικό περιβάλλον έτοιμο να μας κατασπαράξει, πράγμα που όπως φαίνεται σύντομα θα επιχειρήσει.

Όπως δείχνει η πραγματικότητα δεν υπάρχει βουτιά στα ελλείμματα αλλά στην  άβυσσο!

Απόστολος Γεωργόπουλος  

Καταχωρήθηκε στα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*