ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ

| 7 Οκτωβρίου 2013 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Έχουμε συνηθίσει τα κοινά πράγματα να τα χαρακτηρίζει η εγκατάλειψη ή η προχειρότητα. Δεν το απαιτεί η αισθητική μας τα έργα να τελειώνουν και δεν μας ενοχλεί το ατελές μεγαλεπήβολο. Ο ενθουσιασμός μας συνήθως τελειώνει πριν από τα έργα και ξεχνάμε το …..βερνισάζ! Άλλωστε στη φιλοσοφία μας επικρατεί η άποψη «ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», έτσι έχουμε γεμίσει αρχές και εγκαίνια!

Ευτυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με το Δημοτικό Πάρκο. Πέρασα από μέσα μετά από αρκετό καιρό και εντυπωσιάστηκα. Η δεντροφύτευση, το γρασίδι, οι δρόμοι, τα στέγαστρα και τα παγκάκια ανάπαυσης, έχουν γίνει με σωστή μελέτη, φροντίζονται συνεχώς  και είναι σε άψογη κατάσταση. Είναι ένας θαυμάσιος χώρος για ηρεμία και για πικ-νικ. Είδα ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων να κάνει γιόγκα σε μια ήσυχη γωνιά και αισθάνθηκα κι εγώ ένα μικρό μέρος από τη γαλήνη τους! Σε λίγα χρόνια που τα δέντρα θα μεγαλώσουν κι άλλο και θα κλείσουν, η περιοχή θ αποτελεί μια πραγματική όαση. Μέσα στο πάρκο και προς την πλευρά της πλατείας, βρίσκεται ο τεράστιος παιδότοπος, η μελέτη και φροντίδα του οποίου πραγματικά ξενίζουν.

DSC02725

 Εκεί μέσα υπάρχουν τα πάντα για το παιδί, αλλά και για τους συνοδούς του. Λυπάμαι που … μόλις πέρασα την παιδική ηλικία! Το καφεστιατόριο, ο κινηματογράφος, τα ηλεκτροκίνητα  αυτοκινητάκια για τα παιδιά και τα πολλών θέσεων άψογα αισθητικά ποδήλατα για μικρούς και μεγάλους, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άνετη και πολιτισμένη. Τελευταίο άφησα έναν πρωτότυπο, για τις ελληνικές συνήθειες, χώρο, εκείνον για τα σκυλιά, όπου, σε μια αρκετά ευρύχωρη χωμάτινη έκταση και κάτω από τη σκιά των δέντρων, μπορούν όσοι επιθυμούν να πηγαίνουν βόλτα με τα σκυλιά τους, αντί να τα γυρίζουν στους δρόμους με τις όχι ευχάριστες συνέπειες καθαριότητας. Στο μέτωπο προς τη θάλασσα φυτεύονται δέντρα, ώστε το πράσινο να εφάπτεται του χώρου περιπάτου.

 Ο Δήμαρχος, στον οποίο οφείλεται αυτή η μετάλλαξη της περιοχής, πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για το έργο του.

Μια μικρή λεπτομέρεια, η οποία έρχεται από το θλιβερό παρελθόν: Σε ένα κομμάτι του χώρου περιπάτου και μετά τον κυματοθραύστη, λείπουν οι πέτρες, στις οποίες σπάζει το κύμα για να μη βγαίνει στη στεριά. Εκεί η μπουκαδούρα δημιουργεί προβλήματα στους περιπατητές, αλλά υπονομεύει και το υπόστρωμα. Δεν γνωρίζω αν ο Δήμαρχος έχει δυνατότητα να διορθώσει την κατάσταση, μπορώ όμως να τον πληροφορήσω  τι έγιναν οι πέτρες. Λοιπόν πριν από την Ολυμπιάδα της Αθήνας  γινόταν η αναμόρφωση ή η «παραμόρφωση», του χώρου του Φαληρικού ΔΕΛΤΑ. Ένας εργολάβος που χρειαζόταν πέτρες, έστειλε έναν γερανό με αυτοκίνητα και έπαιρνε τις πέτρες και τις πήγαινε στο εργοτάξιό του! Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και γλύτωσαν οι υπόλοιπες! Απίστευτο.

Απόστολος Γεωργόπουλος

Καταχωρήθηκε στα: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*