ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Μ. Βαρβιτσιώτης

| 13 Μαΐου 2015 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

ΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Προγράμματος

Αθήνα, 12.05.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Βάζουμε την πολιτική συνεννόηση ως βάση συμφωνίας για να πάμε μπροστά την χώρα».

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στον REAL FM και το Ν. Χατζηνικολάου. 

  • Σχετικά με τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup

Το βασικό στοιχείο της χθεσινής ανακοίνωσης του Eurogroup είναι ότι συζητάμε πλέον με σαφήνεια και σε όλους τους τόνους για αξιολόγηση, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν θέλαμε να το δούμε μπροστά μας, παρά το ότι και στις 20 Φεβρουαρίου η απόφαση μιλούσε για αξιολόγηση.  Αξιολόγηση λοιπόν σημαίνει να εξετάσουμε το τρέχον πρόγραμμα, πως έχει πάει και να δούμε τι κενά δημοσιονομικά δημιουργεί. Το συμπέρασμα, λοιπόν, από το χθεσινό Eurogroup είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση, υπάρχει μόνον αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος για να δούμε αν θα συνεχίσει η χρηματοδότηση της χώρας από τους ευρωπαίους εταίρους.  Αυτό, κατ αρχάς,  είναι μια πολύ σοβαρή πολιτική εξέλιξη που θα πρέπει να σημάνει ένα συναγερμό στην κυβέρνηση ότι πρέπει να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο αξιολόγησης ακόμα και αν επιμένει να τον αρνείται λεκτικά. Και αυτό, νομίζω, ότι θα δημιουργήσει αρκετούς τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο μέχρι τώρα έλεγε ότι το μνημόνιο τελείωσε.  Δυστυχώς η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

  • Αναφορικά με το αν η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε εκλέξει πρόεδρο, θα είχε καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση και να βγει από το μνημόνιο. 

Υπάρχουν δύο μνημόνια που έχει υπογράψει η χώρα. Ένα με τους Ευρωπαίους εταίρους και ένα με το Δ.Ν.Τ.  Το πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ λήγει το 2016.  Η πρόωρη έξοδος που θέλαμε να κάνουμε από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, βασιζόταν στο ότι θα συνέχιζε η χώρα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, άρα δεν θα χρειαζόταν, για την χρηματοδότηση των τρεχουσών αναγκών της, άλλα χρήματα και, ενδεχομένως, με την προληπτική πιστωτική γραμμή, βγαίνοντας στις αγορές, θα κλείναμε τους λογαριασμούς με το ΔΝΤ. Αυτό δεν προχώρησε με τον τρόπο που το θέλαμε, γιατί και οι αγορές στάθηκαν με επιφύλαξη απέναντί μας. 

  • Τι ήταν αυτό που σας ζητούσαν οι δανειστές και δεν μπορούσατε να το δεχθείτε (γιατί ίσως θεωρούσατε ότι θα είχε τεράστιο κόστος) για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα; 

Η πρόταση στην οποία είχαμε καταλήξει ως κυβέρνηση περιγράφεται ως «email Χαρδούβελη».  Ένα πρόγραμμα μέτρων κόστους περίπου κάτω από ένα δις ευρώ. Όμως, η διαπραγμάτευση δεν μπορούσε να κλείσει γιατί εντωμεταξύ μπήκαμε στην περίοδο της πολιτικής αστάθειας.  Ούτε εμείς μπορούσαμε να αναλάβουμε αυτό το κόστος αλλά ούτε οι δανειστές ήταν διατεθειμένοι να κλείσουν μία συμφωνία με την Ελλάδα και την επόμενη μέρα να βρεθούν ενώπιον άλλης κυβέρνησης.

  • Γιατί καθυστέρησε η αξιολόγηση και γιατί βιαστήκατε να πάτε νωρίτερα στην διαδικασία εκλογής προέδρου ενώ είχατε χρόνο; Σας ζητούσαν οι δανειστές να κάνετε κάτι που θεωρούσατε ότι θα σας οδηγούσε σε πολιτική καταστροφή; 

Τρία είναι τα σκέλη της απάντησης σε αυτό το ερώτημα.  Το πρώτο έχει να κάνει με το γιατί δεν έκλεινε η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση δεν έκλεινε γιατί και εμείς και οι εταίροι αισθανόμαστε ότι μπαίναμε σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας. Ούτε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα πριν την προκήρυξη των εκλογών, χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε την επόμενη μέρα να τα εφαρμόσουμε και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, ούτε οι εταίροι θέλανε να μας δώσουν αυτή την δυνατότητα, επειδή βλέπανε ότι ίσως έλθει μία νέα κυβέρνηση η οποία στον προγραμματικό της λόγο είχε την διακήρυξη του «θα σκίσουμε τα μνημόνια», «δεν αναγνωρίζω τις συμφωνίες» και θα «πορευθώ μόνος μου», με κάτι άλλο που ήταν και σαφές.  Το δεύτερο έχει να κάνει με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.  Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε να κάνει με δική μας  κομματική ή μη κομματική επιλογή, γιατί ούτως ή άλλως, τελικά, στέλεχος δικό μας εξελέγη, ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν και μέλος της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, ενώ ο κ. Δήμας δεν ήταν.  Δεν ήταν λοιπόν το πρόβλημα του προσώπου αλλά η στάση των κομμάτων που ήθελαν οπωσδήποτε τις εκλογές και το είχαν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους.  Το τρίτο είναι γιατί η εκλογή ήλθε ένα μήνα νωρίτερα επειδή επιβλήθηκε από τον χρονικό ορίζοντα λήξης της παράτασης του μνημονίου. Φέραμε την προεδρική εκλογή νωρίτερα για να έχει η νέα κυβέρνηση ένα μήνα μπροστά της να διαπραγματευθεί και να δει τι θα κάνει.  Για να μην φθάσουμε να λήγει το μνημόνιο μέσα στην προεκλογική περίοδο και να βρεθεί η χώρα στον αέρα, χωρίς καμία εταιρική σχέση καμία δανειακή προστασία, πράγμα που θα διακινδύνευε την ίδια την ύπαρξη της χώρας.

  • Ποια θα είναι η στάση της ΝΔ αν η κυβέρνηση φέρει την νέα συμφωνία στη Βουλή; Θα την ψηφίσετε;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να την δούμε.  Πρέπει να την εκτιμήσουμε και να την συζητήσουμε.  Εμείς δεν πιστεύουμε στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας.  Και πρέπει εδώ να σας πω ότι εμείς υπερφορολογήσαμε την Ελλάδα.  Και αυτό συνέβαλε δραματικά και στην εκλογική μας ήττα. Όμως, αυτό ακριβώς αποδεικνύει και ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση.  Η χώρα είχε φθάσει στα όριά της.  Μάλιστα το 2014 πληρώσαμε φόρους, ειδικά στην ακίνητη περιουσία, που ερχόντουσαν από το παρελθόν.  Πληρώσαμε τις τελευταίες δόσεις του ΕΤΑΚ, φόρους ακίνητης περιουσίας, φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ΕΝΦΙΑ. Έχουμε αφαιμάξει την φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων και η φορολογική επιβάρυνση με άλλα 4, 5 ή δεν ξέρω πόσα ακόμα δις που έρχεται δεν νομίζω ότι θα φέρει τη ζητούμενη ανάπτυξη και κατά πόσο θα φέρει και αποτέλεσμα. Πιθανόν να δημιουργήσει και κίνητρα για αύξηση της φοροδιαφυγής και ακόμα και για στάση πληρωμών από την πλευρά των πολιτών. Αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσουν και να το λάβουν σοβαρά υπ όψη τους.  Το 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μία επιλογή.  Αντί να πάει να μειώσει τα έξοδα του κράτους πήγε και αύξησε την φορολογία.  Εμείς το ισορροπήσαμε σε μία σχέση 50-50.  Δηλαδή και αύξηση φορολογίας αλλά και περιστολή δαπανών.  Όταν, λοιπόν, θα έλθει η συμφωνία, θα την εξετάσουμε, θα το συζητήσουμε αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα πακέτο μέτρων και μάλιστα με την κατηγορία ότι εμείς είμαστε οι «προσκυνημένοι», επειδή διαπραγματευόμαστε τα 4 δις και ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων έρχεται ως αποτέλεσμα μιας ισχυρής διαπραγμάτευσης που φέρνει αποτελέσματα.  Όταν φέρνεις ένα πολύ βαρύ πακέτο,  ή παραδέχεσαι τις λάθος εκτιμήσεις σου και αυτό είναι μια καινούργια πολιτική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αν συνεχίσεις την ίδια ρητορεία που εξακολουθούμε να ακούμε καθημερινά, ότι δηλαδή εμείς είμαστε οι «μερκελιστές», οι «υποταγμένοι», οι «δουλοπρεπείς» απέναντι στους ξένους και θα αναγκαστούμε εμείς να ψηφίσουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που φέρνει, με συγχωρείτε, αλλά θα μπούμε σε έναν πολιτικό παραλογισμό ο οποίος θα βλάπτει, τελικά, την ειλικρινή σχέση την οποία θα πρέπει να έχουμε με τους πολίτες. Να πούμε στους πολίτες την αλήθεια,  να πει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας την αλήθεια, ότι «ξέρετε η υπερήφανη διαπραγμάτευση που έκανα δεν έφερε υπερήφανα αποτελέσματα, έφερε χειρότερα από την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά τι να κάνω, αυτή είναι η πραγματικότητα».

  • Αναφορικά με το αν η ΝΔ βάζει την πολιτική της δικαίωση πάνω από το συμφέρον της χώρας;

Βάζουμε την πολιτική συνεννόηση ως βάση συμφωνίας για να πάμε μπροστά την χώρα.

 

 

Καταχωρήθηκε στα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*