ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

| 31 Ιανουαρίου 2015 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει να επιδείξει μια λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Έχει εργαστεί περισσότερο σε Αγγλοσαξονικά  εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δε σκέψεις του διακρίνει απλότητα και σαφήνεια. Στις αναλύσεις και συνεντεύξεις του είναι πιστικός και κουβαλάει έναν αέρα ριζοσπαστικό για τις ακαδημαϊκές συνήθειες. Η ευγλωττία,  η άριστη γνώση ελληνικής και αγγλικής και η ισχυρή προσωπικότητά του, τον καθιστούν αποτελεσματικό διαπραγματευτή. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ακροατήριο και συνομιλητές, που να μην τον προσέξουν.

Η θέση του Υπουργού των Οικονομικών στην σημερινή Ελλάδα, τον φέρνει μπροστά σε δύσκολα προβλήματα, διαφορετικά  από εκείνα των φιλολογικών συζητήσεων. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα μονοδιάστατο: Επιτυχία ή Αποτυχία. Φαντάζομαι να του έχει γίνει εφιάλτης το γνωμικό του Πιττακού «Αρχή άνδρα δείκνυσι» ή επί το Μενιδιάτικο «πόσα πήδια έχει ο σάκος».  

Στις λίγες μέρες από την υπουργοποίησή του, δύο πράγματα κάνουν εντύπωση και δημιουργούν κάποιες υποψίες για τον παρορμητισμό και την βιασύνη του: Το πρώτο, είναι η εσπευσμένη  ενημέρωση της ιστοσελίδας του για τα νέα του καθήκοντα, κι εκείνο το «Γιάννης Βαρουφάκης, ως πρωθυπουργός». Η προσπάθεια  αποποίησης της ευθύνης για την ανάρτηση, μάλλον χειροτερεύσει την κατάσταση. Το δεύτερο, η συμπεριφορά του κατά την συνάντηση με τον πρόεδρο του Euro group στην Αθήνα. Ένας καλός διαπραγματευτής, ούτε yes-man γίνεται, αλλά ούτε εριστικά αντιπαρατίθεται προς τον συνομιλητή του, τακτική που ο Βαρουφάκης επέλεξε. Οι ευρωπαίοι δεν είναι εχθροί μας, μας έχουν βοηθήσει και χρειαζόμαστε την παραπέρα  σε πολλούς τομείς βοήθειά τους. Στις διαπραγματεύσεις οφείλουμε να διεκδικούμε σκληρά το καλύτερο για μας, χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε τους εαυτούς μας σε θέση υπεροχής, επειδή φοβόμαστε μήπως μας πιάσουν κορόιδο! Από την πολιτική εξέλιξη στην χώρα μας, πρέπει να ωφεληθούμε εμείς, αλλά και οι ευρωπαίοι, ας φροντίσουν λοιπόν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να μην απογοητεύσουν, παρασυρμένοι από την μέθη της γρήγορης πολιτικής τους ανέλιξης.

Η «ΗΧΩ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ» εύχεται στον Γιάννη Βαρουφάκη κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.   

 Γεωργόπουλος Απόστολος

Καταχωρήθηκε στα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*