Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΝΥΧΤΑ

| 28 Ιανουαρίου 2014 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Πέρασαν 18 χρόνια από εκείνη τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 30 έως 31 Ιανουαρίου 1996. Τις ώρες εκείνες το πανελλήνιο και ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τι γινόταν στο Αιγαίο, όταν απεχώρησε η ελληνική φρουρά απ’ τη Μεγάλη “Ιμια”, τη σημαία την πήρε ο αέρας”, η μικρή Ιμια έμεινε αφύλακτη και οι Τούρκοι ανέβηκαν στη μεγάλη. Από τότε καθιερώθηκε καθεστώς αδιευκρίνιστης κυριαρχίας της Ελλάδος, όχι μόνο στις δύο, αλλά και σε πολλές άλλες βραχονησίδες του Αιγαίου, με τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” και έκτοτε ουδέν φωτίστηκε!

Οπως περιγράφεται στα τηλεγραφήματα τότε του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, που είχε σύμβουλό του τον Τόμας Μίλερ, προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών κ. Πάγκαλος στις προγραμματικές δηλώσεις της άρτι ορκισθείσης κυβέρνησης Σημίτη έκανε νύξη “για πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ.”. Την εποχή εκείνη οι Τούρκοι ισχυρίζονταν ότι τα Ιμια ανήκουν στην τουρκική επικρατεία εξαιτίας της προσάραξης του τουρκικού σκάφους “Φίγκεν Ακάτ” 24/12/95, ο καπετάνιος του οποίου αρνήθηκε βοήθεια των ελληνικών Αρχών, ισχυρισθείς ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά την επομένη υπαναχώρησε και δέχθηκε.

Την επομένη των δηλώσεων Πάγκαλου συνεργάτες του διευκρίνισαν ότι “δεν σχεδιάζεται επέκταση για τώρα”. Πίσω απ’ αυτές τις δηλώσεις λέγεται ότι κρύφτηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης ότι ήθελε ν’ αποκλιμακωθούν οι αντιδράσεις, πράγμα που εκμεταλλεύθηκαν οι Τούρκοι και μεθόδευσαν την κρίση, η οποία μας βρήκε αναποφάσιστους ν’ αντιδράσουμε  όπως έπρεπε.

Για τα γεγονότα των Ιμίων εγράφησαν πολλά, εκδόθηκαν επίσημες και ανεξακρίβωτες ανακοινώσεις, ειπώθηκαν θεωρίες επί του νομικού θέματος των συστάδων του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και κυκλοφόρησε περιέργως όταν ορκιζόταν η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου την 22/1/2009 το βιβλίο των Ιγναντίου και Ελις “Ιμια”.

Οι ερμηνείες για το ποιες είναι οι βραχονησίδες και ποιοι κυριαρχούν επ’ αυτών βασίζονται σε έγγραφα της “Ιταλικής Διοίκησης Αιγαίου”, του 1933, που δεν αμφισβήτησαν τότε οι Τούρκοι, σε υδρογραφικούς χάρτες του Αγγλικού Ναυαρχείου και σε χάρτη της Ρωσίας. Η οριοθέτησή τους αναφέρεται και στον νόμο 518/48, ΦΕΚ 7, Τεύχος πρώτον, όπου στην παραγρ. 44 του άρθρου 2, οριοθετούνται τα Λιμνιά (Kapdak) συστάς Καλολίμνου.

Παίχθηκε εκείνο το βράδυ ένα βραχυχρόνιο πολιτικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας, η κυβέρνηση της οποίας αποδέχθηκε το αμερικανικό δόγμα “no men, no flags, no ships”. Η Ελλάδα διάλεξε να μην κάνει πόλεμο, αλλά υπέστη ταπείνωση και απώλεσε κυριαρχικά της δικαιώματα, λόγω απειρίας και αναποφασιστικότητας. Αφήσαμε να χαθούν μερικά στρέμματα βράχων για να… κοιμόμαστε ήσυχοι. Τα Ιμια δεν είναι δύο βράχοι, αλλά η πόρτα του σπιτιού μας. Αμα σου σπάσουν την κλειδαριά, χάνεις και το σπίτι σου. Εκείνη τη νύχτα έπεσε και το ελικόπτερο, όπου χάθηκαν οι Γιαλοψός, Καραθανάσης και Βλαχάκος. Από τότε η Τουρκία κατέγραψε την αμφισβήτησή της για το καθεστώς του Αιγαίου και η Ελλάς διά του πρωθυπουργού της ευχαρίστησε τον Κλίντον δημοσίως.

Η αμφισβήτηση επικυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με τη “Συμφωνία της Μαδρίτης” την 8/7/97. Στο περιθώριο της συνόδου υπό το βλέμα της Μαντλίν Ολμπράιτ ο κ. Σημίτης και ο Ντεμιρέλ υπέγραψαν συμφωνία για τη “μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες”. Η Ολμπράιτ, σύμβουλος επί εξωτερικών υποθέσεων του Κλίντον, ορκίσθηκε υπ. εξωτερικών των Η.Π.Α. την 23/1/97 μετά την αποχώρηση του Γουώρεν Κρίστοφερ. Με τη συμφωνία παγίδα της Μαδρίτης αμερικανοποιήθηκε το Αιγαίο. Κανείς δεν τολμά να κάνει κάτι χωρίς να το θέλουν οι Η.Π.Α. Εδωσε το δικαίωμα να αποθρασυνθούν οι Τούρκοι επικαλούμενοι τη συμφωνία που λέει “σεβασμός στα νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους”.
Εγινε η αρχή της υποχώρησης και έκτοτε οι Τούρκοι διεκδικούν όλο και περισσότερα. Οι συνεχείς προκλήσεις που γίνονται σήμερα αποτελούν τη συνέχεια της νύχτας που χάθηκαν τα Ιμια.

Χρήστος Πλέσσας

Καταχωρήθηκε στα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*