«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ» ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΟΤΣΩΝΗ

| 9 Ιουνίου 2014 | 1 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Η ‘ΗΧΩ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ’ εγκαινιάζει μια νέα δραστηριότητα, αυτή της παρουσίασης νέων βιβλίων. Οι επισκέπτες της εφημερίδας αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό σε ικανοποιητικό αριθμό, έτσι ώστε να είναι χρήσιμη η ενημέρωσή τους για ενδιαφέρουσες εκδόσεις. Οι ασχολούμενοι με την επιμέλεια της ύλης, την ανάρτηση και την κάλυψη των όποιων εξόδων, ενεργούμε αφιλοκερδώς, με μόνη επιθυμία να υπάρχει ένα βήμα δημοσιοποίησης πληροφοριών και απόψεων των κατοίκων της πόλης μας. Στην προσπάθειά μας αυτή ζητάμε την βοήθεια και την συμμετοχή όσων μπορούν και το επιθυμούν, θα είναι δε χρήσιμη η παρουσίαση νέων βιβλίων και από το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας.

  ταξιδι«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Από τον Πύργο στη Fed και από την Wall Street στην ίδρυση της Eurobank

 ——-*——

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΥΧΑΡΗΣΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από τον Διονύση Κοτσώνη. Ο Κοτσώνης δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την συγγραφή, έχει όμως κατά εκπληκτικό τρόπο ασχοληθεί με τη ζωή και αυτή του την εμπειρία καταγράφει. Η ζωή του Κοτσώνη ξεκίνησε από το Σκουροχώρι της Ηλείας, διέγραψε έναν εκπληκτικό επαγγελματικό κύκλο στην Αμερική, για να γυρίσει και να τελειώσει στην Αθήνα την επαγγελματική του δραστηριότητα. Ο υπότιτλος του βιβλίου ορίζει το ταξίδι. Ο Διονύσης δεν περιγράφει μόνο μια άκρως ενδιαφέρουσα επαγγελματική πορεία και ζωή, αλλά συνοψίζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες τις οποίες  παρατήρησε με ιδιαίτερα ερευνητική διάθεση κατά την πορεία  της ζωής του. Το βιβλίο το συνέγραψε ταυτόχρονα ελληνικά και αγγλικά, σε γλώσσες που γνωρίζει και χειρίζεται θαυμάσια, σε ύφος και με ατάκες που κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη. Ο Διονύσης διατείνεται ότι ξεκίνησε μάλλον αμελής μαθητής για να καταλήξει καθηγητής σε  αμερικάνικα και ελληνικά πανεπιστήμια,  στέλεχος της Federal Reserve Bank of NY, τραπεζίτης στην Wall Street, σύμβουλος επιτροπής του Προέδρου Kennedy, υπεύθυνος  της Τράπεζας Επενδύσεων του Ομίλου Ανδρεάδη, συνιδρυτής της Eurobank του Ομίλου Λάτση, οικονομικός υπεύθυνος του ‘ΤΙΤΑΝΑ’ και των επιχειρήσεων Σκαλιστήρη, καθώς  και υπεύθυνος των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του Ομίλου Λάτση.

Η γραφή του Κοτσώνη είναι γλαφυρή και πυκνή. Με λίγες φράσεις δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει γεγονότα και καταστάσεις, που η εξιστόρησή τους χρειάζεται μακροσκελή κείμενα. Γράφει π.χ. για τους αντιστασιακούς της Χούντας «…καθώς το σκέφτομαι τώρα, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τα δημοκρατικά τους κίνητρα από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αφού πολλοί ποντάρανε στην εξουσία μετά την πτώση της Χούντας και στο τέλος κέρδισαν». Σε άλλο σημείο γράφει: «Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά συνήθως έχουν αρκετό καιρό και εξουσία να σε καταστρέψουν, αν θέλουν». (Πιθανόν να υπονοεί την καταστροφή των Επιχειρήσεων Ανδρεάδη στην Ελλάδα από πολιτικό, ο οποίος φαίνεται ότι είχε προσωπικά απέναντί του). Μια άλλη αρετή της γραφής του Κοτσώνη, είναι η θέση του απέναντι στο κείμενο και στα γεγονότα που εξιστορεί. Ενώ το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, ο συγγραφέας συμπεριφέρεται σαν ξένος, λες και δανείζεται την συμπεριφορά του από τον ήρωα του Καμύ!

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες, η πρώτη αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, η δεύτερη στην δεκατετραετή ζωή του στην Αμερική και η τρίτη στην επιστροφή και τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα.

Η έκδοση είναι του ΚΑΛΕΝΤΗ με πολύ καλή επιμέλεια και αξίζει να διαβαστεί.

Γεωργόπουλος Απόστολος

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε πάνω στο λινκ:

http://www.kalendis.gr/sigrafeis/ellines/category/131-dionisis-kotsonis 

×

1 Comment on "«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ» ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΟΤΣΩΝΗ"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Apostolos Georgopoulos λέει:

    Δυστυχώς ο Διονύσης άφησε τον κόσμο τούτο στη Νεα Υόρκη, στο τέλος του 2020.
    Πολλοί θα τον θημόμαστε γιατί ήταν ένας καλός φίλος και σπουδαίος άνθρωπος.
    ΑΓ

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*