Ενεργειακά νέα  Κατοικίες Χαμηλού άνθρακα στην Ελλάδα

| 17 Φεβρουαρίου 2015 | 1 Comments
Print Friendly, PDF & Email

ΚΡΑΒΒΑΡΙΤΗΣ ΦΩΤΟ_1Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η Ελλάδα μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές υπεισέρχεται σε μια φάση όπου θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις ενεργειακές εκκρεμότητες που υπήρχαν ήδη από τα τέλη του 2014. Οι εκκρεμότητες αυτές συμπυκνώνονται εν συντομία σε μείωση ενεργειακού κόστους, αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στην αγορά ενέργειας, απελευθέρωση ή μη της αγοράς φυσικού αερίου αλλά και ολοκλήρωση των διαγωνισμών αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας. Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα αναπτύξει νέα έργα, ενώ ίσως ‘’παγώσει’’ τουλάχιστον προσωρινά ορισμένα από τα έργα  που είχαν ήδη προωθηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, μέλημα κάθε σύγχρονης ευρωπαϊκής κυβέρνησης είναι η μείωση του Ενεργειακού κόστους.

Προχωρώντας από το γενικό στο μερικό, το ενεργειακό κόστος και οι προσπάθειες μείωσης του  απασχολεί εκτός από τις κυβερνήσεις, την βιομηχανία , τις επιχειρήσεις αλλά και το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά. Όσοι ασχολούμαστε καθημερινά με τον ενεργειακό τομέα, προσπαθούμε να κάνουμε κοινωνούς σε αυτές τις αντιλήψεις όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Ακόμα και σήμερα όμως, επικρατεί σε επίπεδο τελικού καταναλωτή η λανθασμένη αντίληψη ότι πλήθος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά καταναλώνουν ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια σε κατάσταση αναμονής, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε ασκόπως το πορτοφόλι μας, αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, πολύμηνη επιστημονική μελέτη με τίτλο “Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes”, που παρουσιάστηκε  από το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και βασικά εστίασε στην αστική θερμική και ηλεκτρική κατανάλωση. Εν συντομία , οι κατοικίες που σε πραγματικές συνθήκες μελετήθηκαν,  είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσής τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65%. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μεταβολές στην ποιότητα των εσωτερικών συνθηκών, είτε λόγω ηχομόνωσης στην περίπτωση αλλαγής κουφωμάτων είτε λόγω θερμομόνωσης με ουσιαστική θερμική προστασία και αυξημένη άνεση του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η άγνοια της ενεργειακής σπατάλης κοστίζει ακριβά καθώς εν παραδείγματι το μηχάνημα πληρωμής με πιστωτική κάρτα σε μια εταιρεία ή  ένας σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής σε οικία που δεν βγαίνουν σχεδόν ποτέ από την πρίζα , μεσομακροπρόθεσμα σπαταλούν σε κατάσταση standby σχετικά μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που κοστίζουν. Τέλος, η αλλαγή των παλαιάς τεχνολογίας συσκευών -ειδικά των ψυγείων- με άλλες αποδοτικότερης ενεργειακής κλάσης είναι, παρά την οικονομική ύφεση, μία συνετή επιλογή. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, ένα καινούργιο ψυγείο δύναται να αποσβέσει τα χρήματα της αγοράς του σε 3 έτη, αφού καταναλώνει λιγότερο από το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας ενός παλιού μοντέλου όπως αναφέρουν  καθηγητές του Α.Π.Θ.

Συνοψίζοντας , ο κτιριακός τομέας καταναλώνει 30-40% της συνολικής ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη, ενώ ευθύνεται για το 40-45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεπώς πρέπει οι κανόνες καλής ενεργειακής συμπεριφοράς , μειωμένης σπατάλης και συνετής κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να θεσπιστούν από τον καθένα μας με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε επίπεδο της κάθε οικίας (ως κατοικίας χαμηλού άνθρακα). Σε επίπεδο ατόμου , η πρωθύστερη σπάταλη ενέργειας πρέπει να σταματήσει καθώς πολλοί (σχεδόν όλοι) θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς  δεν κοιτάει να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του.

Του Κραββαρίτη Γιώργου,

-Μηχανολογος Μηχανικός Ε.Μ.Π. , Μsc Διαχείριση Ενέργειας & Προστασία Περιβάλλοντος (Ε.Μ.Π.) /  www.kravvaritis.com

-Δημοτικός Σύμβουλος & Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Π.Φαλήρου

×

1 Comment on "Ενεργειακά νέα  Κατοικίες Χαμηλού άνθρακα στην Ελλάδα"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Μακης λέει:

    Πολύ ενδιαφέρονα άρθρο! Πολύ σημαντικό κομμάτι για είναι και η θερμομόνωση τοίχων / ταρατσας

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*