ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

| 13 Δεκεμβρίου 2016 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Όταν κάτι πάψει να συζητιέται, πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία, γιατί στο ημίφως γίνονται πολλά και ποτέ καλά. Το ρέμα της Πικροδάφνης έχει καιρό που δεν ακούγεται και φαίνεται απίθανο οι Δήμαρχοι της περιοχής να το άφησαν στην ησυχία του! Όπως είναι γνωστό οι Δήμαρχοι των περιοχών που διατρέχει το Ρέμα, έχουν βαλθεί να το καλύψουν, για να «αναβαθμίσουν και ομορφύνουν τους Δήμους των»! Ο Δήμαρχος του Π. Φαλήρου, ευτυχώς δεν ακολούθησε μέχρι στιγμής τους συναδέλφους του και, αν δεν έκανε κάτι για να βελτιώσει την Πικροδάφνη, δεν έκανε και τίποτα για να την καταστρέψει.

Γιατί ξαφνικά θυμήθηκα την δύστυχη Πικροδάφνη; Γιατί διάβασα τι γίνεται πρόσφατα στην Ε.Ε. σχετικά με τα εγκιβωτισμένα ποτάμια και ρέματα, αφού το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Λοιπόν οι Ευρωπαίοι, αφού σκέπασαν ή περιόρισαν τις κοίτες των ποταμιών και των ρυακιών, κατάλαβαν, ότι η πράξη τους εκείνη ήταν ανόητη και εγκληματική. Αυξήθηκαν οι πλημμύρες, πολλαπλασιάστηκαν τα φαινόμενα των θερμικών νησίδων και ασχήμυναν οι περιοχές από την ξεραΐλα. Τι κάνουν τώρα; Γκρεμίζουν μετανιωμένοι, τις εγκληματικές τους παρεμβάσεις στη φύση. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος(ΕΟΠ), σε 17 τουλάχιστον πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις, γίνονται μεγάλα έργα αποκατάστασης της φυσικής τάξης των πραγμάτων. Μερικά παραδείγματα των μεγάλων επεμβάσεων φυσικής αποκατάστασης ποταμών και ρεμάτων. Στην Μαδρίτη το 1970 στις δύο όχθες του ποταμού Μανζανάρες, δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος! Το 2003 ο αυτοκινητόδρομος άρχισε να γίνεται υπόγειος και σήμερα οι όχθες του ποταμού βρήκαν τη φυσική τους όψη. Στο Όσλο πολλά από τα ρέματα που διασχίζουν την πόλη, είχαν καλυφθεί και μετατραπεί σε υπόγειους οχετούς. Σήμερα αποκαλύφθηκαν και επανήλθαν στην φυσική τους κατάσταση.

Η έκθεση του ΕΟΠ αναφέρει και τα τρία ιστορικά ποτάμια της Αθήνας, Κηφισό-Ιλισό-Ηριδανό, που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν θαφτεί! Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ευθυκρισία, ούτε λογική, άρα ούτε ελπίδα να αποκατασταθούν οι ζημιές που έκαναν στο περιβάλλον οι ανόητοι κυβερνώντες και οι αδίστακτοι εργολάβοι.

Για το ρέμα της Πικροδάφνης πρέπει να αντιδράσουν οι κάτοικοι των Δήμων που περνάει η κοίτη του και να εμποδίσουν τους κακόγουστους Δημάρχους να το καταστρέψουν. Είναι χρήσιμο, ωφέλιμο και υγιεινό, μια Κυριακή να περπατήστε την κοίτη της Πικροδάφνης από το ΕΔΕΜ μέχρι όπου μπορέσετε να φθάσετε, για να διαπιστώσετε την κακοποίησή του, αλλά και την γοητεία που ακόμα διατηρεί, όπου  δεν μπαζώθηκε! ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΡΕΜΑ.

Απόστολος Γεωργόπουλος 

   

Καταχωρήθηκε στα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*