ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΣΥΡΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

| 3 Φεβρουαρίου 2015 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Πριν από δύο χρόνια, ο Βασίλης Ράπανος, από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη στον τραπεζιτικό χώρο, είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι σε μία τριετία έφυγαν νόμιμα στο εξωτερικό 80 δις. ευρώ! Αυτή την περίοδο του πανικού από την διασπορά  ειδήσεων, ότι αν φύγει η ΝΔ από κυβέρνηση θα βουλιάξει η Ελλάδα, λες και η ΝΔ δεν την βούλιαξε,  κι άλλα δις. παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς ή του «μπαούλου». Ο κυριότερος λόγος μεταφοράς των καταθέσεων είναι ο φόβος δήμευσης των ποσών, όπως έγινε στην Κύπρο.

Στην εποχή που ζούμε, με τον πλήρη ξεπεσμό κάθε ηθικής αξίας και αισθήματος εθνικής ευθύνης, είναι μάταιο να απορούμε που οι έχοντες δεν θυσιάζουν, έστω προσωρινά, μέρος του πλούτου τους για να βοηθήσουν την πατρίδα τους που περνάει κρίσιμη περίοδο. Είναι ίσως χρήσιμο να θυμίσουμε, ότι πολλοί από τους σημερινούς έχοντες, απέκτησαν τον πλούτο τους κατά την περίοδο που γεννήθηκαν τα αίτια της σημερινής κρίσης και επωφελήθηκαν από αυτά. Είπαμε όμως ότι αυτές οι ευαισθησίες και τα αισθήματα ευθύνης, όχι μόνο δεν μετράνε, αλλά θεωρείται γλαφυρός όποιος τα λέει.  Ας πάμε λοιπόν στην πρακτική πλευρά του θέματος. Αποσύρουν τις καταθέσεις των για να γλυτώσουν τυχόν δέσμευση. Ωραία! Δεν σκέφτονται όμως ότι  η κυβέρνηση, αν θελήσει να βάλει χέρι στις καταθέσεις, μπορεί να το κάνει και μετά την απόσυρση, παίρνοντας στα χέρια την λίστα των αναλήψεων; 

Οι περισσότεροι των μεγαλοκαταθετών συγκαταλέγονται σ’ εκείνους που συμφωνούν στο ότι το εξωτερικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν πιστεύουν όμως ότι το Κράτος είναι βιώσιμο και ότι, αν τους δεσμεύσει μέρος του πλούτου των, αύριο θα τους τον επιστρέψει!

Στο παρελθόν, τότε που οι Έλληνες αγαπούσαν την πατρίδα τους, έτρεχαν οι ίδιοι ή έστελναν τα παιδιά τους να σκοτωθούν για να την προστατέψουν, σήμερα όμως το «πουγκί» υπερέχει. Άλλαξαν βλέπετε οι καιροί και μερικοί από εμάς μείναμε αθεράπευτα ρομαντικοί! Ευτυχώς που ανάμεσά μας υπάρχουν και κάποιοι από τους έχοντες, όπως ο Νιάρχος, ο Ωνάσης, ο Λάτσης, ο Γουλανδρής και μερικοί ακόμα, οι οποίοι φέρνουν αντί να παίρνουν!.

Γεωργόπουλος Απόστολος

 

Καταχωρήθηκε στα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*