«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ»

| 9 Οκτωβρίου 2021 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Στην βιβλιογραφία έχουν προστεθεί δύο πολυσέλιδοι τόμοι περί της Ελληνικής Γεωμυθολογίας, γραμμένοι από τον ομότιμο καθηγητή γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Μαριολάκο. Ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 2018 και αναφέρεται στο Γεωλογικό και Φυσικογεωγραφικό Δυναμικό, ο δεύτερος κυκλοφόρησε το 2021 και αναφέρεται στους Θεούς των Ελλήνων μέχρι την τρίτη γενιά. Ο κ. Μαριολάκος προτίθεται να συγγράψει άλλα δύο βιβλία για να ολοκληρώσει τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, δηλ. την παγκοσμιότητα των αρχαίων ελληνικών πολιτισμών Μινωικού και Μυκηναϊκού, αλλά και την απαλλαγή της ελληνικής Μυθολογίας από τον αφελή χαρακτηρισμό της σαν Παραμυθο-λογία, τον οποίο κάποιοι επιχειρούν. Ο Ηλίας Μαριολάκος, ενώ συνοδεύει με πειστικά επιχειρήματα τις απόψεις του, διακατέχεται και από ένα στοιχεία μετριοφροσύνης, που δημιουργεί την γοητευτική εικόνα ενός καθηγητή που δεν περιορίζεται στην ακαδημαϊκή απομόνωση και την εργαστηριακή ενασχόληση, αλλά βγάζει στην κοινωνία τις απόψεις του και τις συζητάει γιατί θέλει να τις μοιραστεί με τους ανθρώπους.

Η ελληνική μυθολογία και αρχαιοελληνική θεολογία, κυκλοφορούν με ένα περιτύλιγμα που τους αλλάζει δραστικά τον χαρακτήρα και κάνει τη μεν πρώτη να μοιάζει με παραμύθι, στη δε δεύτερη να αντιπαρατίθεται η ελληνική εκκλησία με τους συμφεροντολόγους λειτουργούς της που πιστεύουν, ότι εκπροσωπεί την μοναδική θρησκευτική αλήθεια στον άνθρωπο διαχρονικά.

Δεν ξέρω πως προτίθεται να αντιμετωπίσει στη συνέχεια τα παραπάνω θέματα  ο Ηλίας Μαριολάκος, αλλά εύχομαι να βρει κουράγιο να υποστηρίξει την Μυθολογία και Θεολογία, ερμηνεύοντας την πραγματική τους υπόσταση και περιεχόμενο, απαλλάσσοντας τις από την παραμυθο-λογία και το θρησκευτική αντιδικία.

Όποιος έχει διάθεση και κουράγιο να διαβάσει τους δύο τόμους, θα ενημερωθεί σε πολλά θέματα, θα προβληματιστεί με την σκοταδιστική πολιτική εκείνων που καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας και πραγματικά θα χαρεί δύο σπουδαία κείμενα.

Απόστολος Γεωργόπουλος

Καταχωρήθηκε στα: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*