Κύριε ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ Η ΟΜΙΧΛΗ!

| 31 Ιανουαρίου 2015 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση με ταχύτητα και ευκολία, αλλά και κάποια πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, όπως ο μεγάλος αριθμός των «αναπληρωτών υπουργών» και η ομαδοποίηση των υπουργείων. Άλλο χαρακτηριστικό είναι η παντελής έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας στο σύνολο σχεδόν των υπουργών, πράγμα που μπορεί να αποδειχτεί καλό, διότι μπορούν να πρωτοτυπήσουν,  κακό διότι είναι εύκολο να παρασυρθούν σε λαθεμένες κινήσεις. Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οικονομική ασφυξία στο εσωτερικό, τις αλόγιστες προεκλογικές υποσχέσεις και την δύσκολη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό.  Όλα αυτά δημιουργούν ένα «τοπίο στην ομίχλη» όπου εύκολα μπορεί να χαθεί ο σωστός δρόμος.

Συνοπτικά και ομαδοποιημένα, τα προβλήματα προς λύση είναι:

  1. Πρέπει να επιτευχθεί αναστολή των πληρωμών έναντι του χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία και να υπάρξει δυνατότητα παραγωγικών επενδύσεων.
  2. Να μειωθούν οι δαπάνες του σπάταλου κρατικού μηχανισμού, με μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων είναι υπερβολικός, συγκρινόμενος με εκείνον άλλων χωρών ίσου πληθυσμού, όπως για παράδειγμα της Αυστρίας, αλλά ακόμα και της Πορτογαλίας. Η δικαιολογία ότι δεν επαρκούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να βγάζουν τη δουλειά δεν ευσταθεί, για τον απλό λόγο, ότι δεν ξέρουν ή δεν θέλουν, να δουλέψουν παραγωγικά.
  3. Να μοιραστούν τα οικονομικά βάρη ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα και να σταματήσει η οριζόντια φοροαρπακτική πολιτική, η οποία καταστρέφει τα πλέον ευάλωτα τμήματα της κοινωνία και τις μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις. Με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ανάπτυξη δεν γίνεται, αλλά μόνο αντίδραση προκαλείται.
  4. Να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή, δηλ. το εθνικό προϊόν, με ταυτόχρονη αύξηση της αγοραστικής δύναμης, δηλ. με αύξηση των αποδοχών, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί η αυξημένη παραγωγή από την εγχώρια ζήτηση. Αν προηγηθεί η αύξηση της αμοιβής εργασίας, θα επιβαρυνθεί το παραγωγικό κόστος και η αυξημένη ζήτηση θα στραφεί σε εισαγόμενα προϊόντα. Αν αυξηθεί η παραγωγή χωρίς ταυτόχρονη αύξηση της αγοραστικής δύναμης, αυτή θα παραμείνει αδιάθετη. Η επιδιωκόμενη πολιτική εξωστρέφειας των ελληνικών παραγωγικών μονάδων, αφορά λίγα προϊόντα και δεν λύνει το πρόβλημα της  οικονομίας, διότι  οι παραγωγικές επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν στον διεθνή στίβο.

Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίσει συνδυαστικά  όλα τα παραπάνω, θα μπλέξει στην ομίχλη και θα πάρει τον λάθος δρόμο της αποτυχίας    

Γεωργόπουλος Απόστολος

Καταχωρήθηκε στα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*