ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

| 13 Νοεμβρίου 2016 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%cf%81%cf%8d%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bfΤο φθινοπωρινό Φάληρο έχει μια μελαγχολική πρόκληση, για να βγεις και να το περπατήσεις. Η παραλία του, με την Αίγινα σε πρώτο ορίζοντα και την Ύδρα σε δεύτερο, οριοθετεί τον Σαρωνικό, ενώ δυτικότερα προβάλλεται η Σαλαμίνα με τον λόφο του Ευριπίδη να κυριαρχεί. Πρόσφατα στην παραλία κι ανάμεσα στο Άλσος, στήθηκε ένας μαύρος πυργίσκος υποβρυχίου! Δεν γνωρίζω αν ο Δήμαρχος συμβουλεύεται κάποια επιτροπή ή έστω κάποιον συνεργάτη που να τα έχει καλά με την  αισθητική ή αν ενεργεί με βάση την διάθεση που του διαμόρφωσε η ζωή του στο Πολεμικό Ναυτικό. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως δένει ένα μαύρο κομμάτι πολεμικού υποβρυχίου δίπλα σε μια θαυμάσια Παιδική Χαρά, σ ένα ωραίο Άλσος και σ έναν τόπο περιπάτου που τον χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τις ώρες που θέλουν να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν και να θαυμάσουν τα φαληρικά ηλιοβασιλέματα, δημιοιυργήματα κι αυτά του ίδιου Δημάρχου!

dsc03101Στην πλατεία Ικάρων έχει στηθεί ένα πολεμικό αεροπλάνο, στον παραλιακό χώρο ένα τμήμα υποβρυχίου, είναι ώρα να στηθεί και ένα Τανκς, ώστε να εκπροσωπούνται και τα τρία Όπλα των ενόπλων δυνάμεων, για να ικανοποιηθεί πλήρως το «πολεμικό μένος» των Φαληριωτών! Επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται και αρχηγό, αυτός είναι έτοιμος στον παραλιακό χώρο και μάλιστα σε διαστάσεις «Σκοπιανών» αγαλμάτων, όπως έγραφα όταν στηνόταν!

Περπατώντας τον παραλιακό πεζόδρομο, κοιτούσα τις σεμνές προτομές του Δημήτρη Μητρόπουλου, ενός μεγάλου καλλιτέχνη  που πρόβαλε την Ελλάδα διεθνώς, του αργοναύτη Φάληρου που η μυθολογία τον θέλει δημιουργό του Φαλήρου, καθώς και του μεγάλου αρχαιολόγου  Μανώλη Ανδρόνικου, όλες τοποθετημένες σε παλαιότερες εποχές και εναρμονισμένες με το περιβάλλον. Ποιο πέρα προβάλει το θηριώδες άγαλμα του έφιππου Παλαιολόγου. Σκανδαλίζομαι και παραθέσω, σε αναλογική κλίμακα, φωτογραφίες της προτομής του Μητρόπουλου και του αγάλματος  του Παλαιολόγου.

%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bc%ce%b12agalma1

Δεν αμφιβάλλω, ότι κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους για την αισθητική του σημερινού Φαλήρου, κάποιοι άλλοι δυστυχώς είναι εξαναγκασμένοι να τρίβουν τα μάτια τους! Η πολιτιστική παρακμή είναι εδώ και πρέπει κάποιοι να την υπομείνουν, κι ας μην φταίνε για το κατάντημα της ελληνικής κοινωνίας και της γενιάς του «παμ πλατεία»! Δυστυχώς η σακούλα είναι μία κι εκεί μέσα πρέπει να βολευτούμε όλοι!

Ίσως κάποιοι διαβάζοντας τα παραπάνω, με θεωρήσουν το ολιγότερο εχθρό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, τους πληροφορώ για το αντίθετο. Τις ένοπλες δυνάμεις, όχι μόνο τις αγαπώ, αλλά τις θεωρώ κάτι το ιερό. Όταν υπηρέτησα, αρκετές φορές κινδύνευσα, κι όταν ο γιός μου υπηρέτησε, ζήτησε και έγινε ΟΥΚ. Αλλά άλλο οι ένοπλες δυνάμεις, κι άλλο η αισθητική μιας κοινωνίας.

Απόστολος Γεωργόπουλος

 

  

          

 

Καταχωρήθηκε στα: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*