ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

| 11 Απριλίου 2018 | 0 Comments
Print Friendly, PDF & Email

Την Τετάρτη 22 του Μάρτη με πρωτοβουλία του Δημήτρη Πιτούλη, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της κίνησης «Εμείς για το Φάληρο», έγινε συγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος», με θέματα «Δικαιώματα των γυναικών και γυναικεία επιχειρηματικότητα», με ομιλητές τον βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, την κα Λίτσα Ζούππα, την κα Τιτή Ντολαπτσή, την κα Μαρία Σταυρινούδη και τον κ Ευριπίδη Λουκή. Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την περιορισμένη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν και την κοινωνική ανέλιξη, ενώ εξέφρασε την ορθή άποψη, ότι ο κρατικός μηχανισμός στην χώρα μας, αντιστρατεύεται την επιχειρηματικότητα γενικώς, με όλες τις θλιβερές συνέπειες. Το κακό είναι ότι ο κ. Θεοχάρης ορθοφρονεί ευρισκόμενος εκτός κυβερνητικού συνασπισμού και μακάρι να υποστηρίζει τα ίδια αν κάποτε βρεθεί σε κυβερνητική παράταξη.

Οι κυρίες Ντολαπτσή και Σταυρινούδη, παρουσίασαν χρήσιμες λεπτομέρειες από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και ήταν ευχάριστη η συνύπαρξη «ομορφιάς και επαγγελματικής επιτυχίας». Η μακροχρόνια εμπειρία μου στον επαγγελματικό χώρο, με έχει πείσει ότι  οι γυναίκες παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα από τους άνδρες σαν επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη, κυρίως σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, διότι πορεύονται με την αποτελεσματική απλή γυναικεία λογική. Δυστυχώς η αβεβαιότητα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας μας, δεν δίνει χώρο στις γυναίκες εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις.

Ο κ. Ευριπίδης Λουκής, καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε το υπάρχον στο Πανεπιστήμιο πρόγραμμα αξιολόγησης επιχειρηματικών ιδεών και σύνταξης επιχειρηματικών σχεδίων αξιοποίησής των. Οι αξιόλογες δραστηριότητες των επαρχιακών Πανεπιστημίων, ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά εκείνων του Κέντρου, όπου οι εκεί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι αναπαύονται, απολαμβάνοντες την θαλπωρή των ακαδημαϊκών τηβέννων!

Τελευταία άφησα την ομιλία της κυρίας Λίτσας Ζούππα,  μακροχρόνια αγωνίστριας του κινήματος βελτίωσης της κοινωνικής θέσης των γυναικών. Έχω ακούσει και άλλες  ομιλίες της κας Ζούπα, υπερασπιστικές της θέσης των γυναικών, προχθές όμως εντυπωσιάστηκα από την ευθυκρισία και την ωριμότητά της. Χωρίς να παραβλέπεται η ευθύνη των ανδρών για την στρεβλή σχέση τους με τις γυναίκες, η κα Ζούπα φώναξε δυνατά, ότι τα δικαιώματα και η κοινωνική θέση δεν χαρίζονται, αλλά μόνο κερδίζονται! Φώναξε με δυνατή φωνή την απουσία των γυναικών από τα ζωτικά θέματα που πρέπει να τις απασχολούν και τους υπενθύμισε τις ευθύνες τους για την ορθή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μέσα από την οποία θα βελτιωθεί η θέση της γυναίκας. Θύμισε η κα Ζούπα στις μανάδες ότι στις οικογένειες δεν υπάρχει ένα παιδί και ένα κορίτσι, αλλά δύο παιδιά.

Θα επαναλάβω τις απόψεις μου για την θέση της γυναίκας στη ζωή. Η γυναίκα δεν είναι κατώτερη ούτε ανώτερη από τον άνδρα, είναι  κάτι διαφορετικό και δεν συντρέχουν λόγοι σύγκρισης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκρίνονται ανόμοια όντα. Είναι μέγα λάθος να απαιτούν τα γυναικεία κινήματα «παραχώρηση δικαιωμάτων» στην γυναίκα, γιατί αυτό σημαίνει από μόνο του αναγνώριση υπεροχής στον άνδρα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να παραχωρήσω δικαιώματα στην μητέρα μου, στην κόρη μου, στην γυναίκα μου, στην γραμματέα μου,  στη γνωστή μου, γιατί αυτές από τη φύση τους έχουν αυτά τα δικαιώματα! Για τα δικαιώματα  που στερούνται οι γυναίκες, δεν ευθύνονται μόνο οι άνδρες που δεν τους τα χαρίζουν, αλλά και οι ίδιες που δεν τα κερδίζουν. Δεν ζω σε άλλον πλανήτη, ώστε να μην γνωρίζω για την κακοποίηση, την ταπείνωση, την περιφρόνηση και την εκμετάλλευση των γυναικών από  άνδρες, αλλά γνωρίζω επίσης, ότι οι γυναίκες που προσπαθούν, αποκτούν αυτοπεποίθηση και επιβάλουν την παρουσία τους. Όπως είπε η κα Ζούπα, η μάνα που λέει στην κόρη της να φέρει τον καφέ του γιού  της και ποτέ στον γιό της να κάνει το ίδιο στην κόρη της, συμβάλει στην υποβάθμιση των γυναικών! Εκεί στην συμπεριφορά της μάνας γεννιούνται πολλά από τα αυγά των φιδιών, που τρώνε αύριο τις γυναίκες. Οι καιροί επιβάλλουν οι γυναίκες να παίξουν σοβαρότερο ρόλο στην χώρα μας, γιατί λιγοστεύουμε σαν πληθυσμός και είμαστε ζωσμένοι από απειλές και κινδύνους. Οι άνδρες να ενθαρρύνουν, αλλά οι γυναίκες πρέπει να βάλουν το κεφάλι κάτω να σκεφτούν και να βελτιωθούν. Κλείνω με τον ανησυχητικό πρόλογο της κας Ζούπα που είπε: «Απευθύνομαι σε ανδρικό ακροατήριο, για μια γυναικεία υπόθεση»! Μείναμε άφωνοι βλέποντας σε συγκέντρωση για γυναικεία υπόθεση, η παρουσία των γυναικών σε σχέση με των ανδρών να είναι ελάχιστη. Έτσι αγαπητές γυναίκες, δουλειά δεν γίνεται!

Απόστολος Γεωργόπουλος           

Καταχωρήθηκε στα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
×

Αναρτήστε ένα σχόλιο

*